Αρχική > «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» > ΣΚΑΪ 100,3 – «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Πόθεν και πότε οι Έλληνες;», Εκπομπή 2η (06/10/2013)

ΣΚΑΪ 100,3 – «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Πόθεν και πότε οι Έλληνες;», Εκπομπή 2η (06/10/2013)

Μετά από διάλειμμα μιας εβδομάδας λόγω της έκτακτης επικαιρότητας με την Χρυσή Αυγή, το πρωί της Κυριακής 6 Οκτωβρίου 2013 μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 η δεύτερη από τις πέντε εκπομπές της σειράς με τίτλο «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Πόθεν και πότε οι Έλληνες;». Η δεύτερη αυτή εκπομπή ξεκινά με μια αναφορά στα γραπτά μνημεία της μυκηναϊκής Γραμμικής Β γραφής που συνιστούν την πιο πρώιμη γνωστή καταγραφή της ελληνικής γλώσσας, δίνοντας ταυτόχρονα και νέο νόημα στον όρο «αρχαία ελληνική». Στην συνέχεια, η συζήτηση στρέφεται στην ιστορία της έρευνας του ινδοευρωπαϊκού προβλήματος, με έμφαση στο πρόβλημα της κοιτίδας των Ινδοευρωπαίων και στις παλαιότερες θεωρίες που έχουν αποπειραθεί να εξηγήσουν τον χρόνο και τον μηχανισμό εξάπλωσής τους. Περιγράφεται η παραδοσιακή θεωρία Κουργκάν και εξηγούνται οι βασικές θεωρητικές και μεθοδολογικές της παράμετροι, ενώ συζητείται και η εικόνα που προκύπτει μέσω της αρχαιολογίας για την περίοδο της 3ης χιλιετίας π.Χ. στην ηπειρωτική Ελλάδα (πολιτισμός Κτηρίων με Διαδρόμους, πολιτιστική μεταβολή περί το 2200 π.Χ.). Ένα άλλο θέμα που συζητείται στην δεύτερη εκπομπή είναι αυτό του λεγόμενου προελληνικού υποστρώματος και του πιθανού συσχετισμού του αφενός μεν με την περίοδο εξάπλωσης του νεολιθικού πολιτισμού και αφετέρου με τις μεταγενέστερες παραδόσεις περί των επίσης λεγόμενων προελληνικών φύλων ή Προελλήνων (π.χ. των Πελασγών). Τέλος, τονίζεται ότι η παλαιότερη αντίληψη που αναζητά την «έλευση» ενός λαού ως την αφετηρία της ιστορίας και του πολιτισμού του πρέπει να δώσει την θέση της στην έννοια της σταδιακής, μακροχρόνιας και εντόπιας διαδικασίας διαμόρφωσης ενός συγκεκριμένου γλωσσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Y.Γ. Το τεχνικό πρόβλημα με το ηχητικό αρχείο έχει αποκατασταθεί και μπορεί κανείς πλέον να ακούσει κανονικά το σωστό αρχείο της δεύτερης εκπομπής.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: